Forfatter intervju med Nils Petter Enstad

– Hvorfor skal Djevelen ha all den gode musikken?

Det er skrevet flere bøker om Johnny Cash sitt liv tidligere, men ikke alle har fått med seg at Cash sang mange gospelsanger. – Jeg fokuserer på hans forhold til kristentroen og til det å lage og synge gospelmusikk, sier forfatter Nils-Petter Enstad, som er aktuell med boken «Kristendom er ikke for pyser».

– Jeg har prøvd å lage en komplett oversikt over antall gospelsanger han spilte inn, og over hvor mange av disse han hadde laget selv. Noen vil nok bli overrasket over hvor mange sanger det er snakk om, sier den tidligere frelsesoffiseren, som nå er forfatter på heltid.

Enstad kaller seg selv «innført sørlending» etter å ha bodd i Arendal de fem siste årene.

Det å skrive har alltid vært en interesse.

– Mine aller første tekster skrev jeg allerede som åtte-åring. Jeg har et variert yrkesliv bak meg, blant annet som journalist. Da skrev jeg selvfølgelig innen ulike sjangere, men de første bøkene ga jeg ut i 1990. Jeg har først og fremst skrevet sakprosa, men også tre romaner og det som vel må kunne kalles essayistikk.

Elvis vs. Cash

Musikk står sentralt i Enstads tilværelse.
– Med bakgrunn i Frelsesarmeen sier det nesten seg selv at jeg er opptatt av kristen sang og musikk, både vanlig salmesang og mer gospel-/kristenpop/kristenrock. Jeg synes det er spennende å registrere at mange av de mest kjente countryartistene i USA også har sunget inn gospelsanger. For noen år siden ga jeg ut en bok som het «Gospelsangeren Elvis Presley».

Forfatteren mener at Johnny Cash hadde et enda sterkere forhold til gospelmusikk enn Elvis hadde. Den bejublede artisten skrev også selv en lang rekke gospelsanger.

 – Jeg håper boka skal bidra til å understreke at Johnny Cash var en artist som først og fremst var opptatt av å formidle det kristne budskapet gjennom sang. Det var gospelartist han ønsket å være, og det han prøvde å selge seg inn som da han oppsøkte Sam Phillips i plateselskapet Sun Studio. Men Phillips mente at «gospel selger ikke», som også er tittelen på første kapittel i boka. Det skulle vise seg å være feil.

 

Ny informasjon

«Kristendom er ikke for pyser» er så vidt vites den første boka om Johnny Cash som er skrevet av en norsk forfatter, og det er vel også den første som fokuserer først og fremst på gospelsiden ved ham.

– Er man interessert i/glad i/begeistret for artisten Johnny Cash, er dette en bok der man kan hente kunnskap om ham som kanskje ikke er så allment kjent. Men jeg tenker også at dette er en bok for de som er interessert i både moderne kristen sang og mer klassiske kristne sanger mer generelt.
Ellers kan jeg vel si som Frelsesarmeens grunnlegger sa i sin tid: «Why should the Devil have all the good music?», smiler Enstad.

 

«Just as I am»

Han mener budskapet i boka er å ta troen på alvor.

– Som en kristen selv, er vel budskapet i boka at det å ha en tro, og ta denne på alvor, er viktig i et menneskes liv. Det er mange ting man kan undre seg over i Johnny Cash sitt liv med tanke på at han var en kristen med både rus og ekteskapsproblemer, men selv holdt han alltid fast ved troen på Jesus. «Budskapet» i boka kan kanskje oppsummeres med tittelen på den sangen som ble sunget da han bestemte seg for å bli en kristen, 13 år gammel: «Just as I am» eller «Just som jeg er», som den heter på norsk.

Det kan komme flere «gospelbøker» fra Nils-Petter Enstad. 

– Som forfatter er jeg alltid litt forsiktig med å «oute» nye prosjekter, men det kan jo være at jeg om en stund setter meg ned og begynner å skrive om Hank Williams og hans gospelsanger. Han laget også mange flotte gospelsanger. Mest kjent er selvsagt den som heter «I saw the Light».